26 Ekim 2010 Salı

Eveleme Develeme

Öhöm öhömm, ses kontrol bir iki bir iki; Hımmmm,,

Portakalı soydum, yok yok bu kez başka bir tekerleme söyleyeyim; Eveleme develeme taze tuzi berber kuzi oncuk boncuk develeme çocuk hadi sana dedim sen çık. Ebe oldum, Hoppp Başak, sobelemişsin, Öyleyse devam: )

Bazı soruların bende vuku bulmuş cevapları, buyurmaz mısınız?

1. Boncuğunuza kitap seçerken en çok önem verdiğiniz kriterler neler?

- İçerik ve çizim pek tabi. Ne anlatıyor nasıl anlatıyor, içeriğinde onu korkutacak bir şey var mı? Somut karakterler mi yoksa soyut bir çizim var mı, bunlara dikkat ederim.

2. Bir kitabın kapak tasarımı sizi cezbeder mi?

- Tasarım derken, yok canım ne alaka: ) Kendime seçerken önemsiyorum da, kızım ve oğlum daha çok içine bakıyorlar, dışına değil: )

3. Çocuk kitaplarının didaktik yaklaşımlarını nasıl buluyorsunuz? (Kolay buluyorum felan diyen olursa-ki ben olsam derdim ya neyse- mızıkçı yazacam)

- Didaktik yaklaşmalara izin vermiyorum, zira ben metini değil, daha çok kendi uydurduğumu okuyorum.

4. Çocuk kitaplarındaki resimler nasıl olmalı sizce? Hikayesini beğendiğiniz bir kitabı ilüstrasyonlarından dolayı almamazlık ediyor musunuz veya tam tersi oluyor mu? Hikayesi uyduruk olan bir kitabı grafiklerine aşık olarak aldığınız oldu mu? Grafiklerde aradığınız temel özellikler var mı? Varsa nedir?

- Çizimler her şey demek, en önemli kriterlerden benim neznimde. Aradığım bir takım temel özellikler var tabi; Mesela gerçekçi olacak insan figürü, çok güzel insanlar değil kusurlu insanlar olacak. Çizer detaycı olacak, bir sayfada muhakkak ilginç bir çizim barındıracak. Gerçek hayatta karşılaşamayacağı imgeler çıkacak çocuklarımın karşısına, örneğin bir dinazor ya da  bir ameliyat odası ya da bir uzay mekiği. Ayrıca hayal gücünü ufkunu genişletecek; Örneğin balık şeklinde bir pencere, pembe elbiseli bir kurbağa ya da sekiz kollu dans eden bir ahtapot. Buradaki bir diğer önemli ayrımsama : Hayal gücünü geliştereyim derken yaşıyla doğru orantılı hareket edecek çizer, korkutmayacak.

5. Çocuğunuzun şu anda en çok sevdiği 3 kitap hangileri? Bu kitapların bir ortak yönü var mı?

-  Abla; Yüksek Tansiyonlu Çınar Ağacı (Bir sonraki önerimde detaylayacağım), Ayağına Diken Batan Süper Karga ve Pırtık Tekir. Kardeş : Ayıcık ve Ben (Bir sonraki önerimde bu kitabı da detaylayacağım) , Köstebek Kuki ve Yağmurlu Bir Gün. Ortak yönü yok kitapların, herbiri için farklı sebeplerimiz var.

6. Bir çocuk kitabı yazsanız hangi temayı işlemeyi düşünürdünüz, ya da temasız öylesine bir masal mı uydururdunuz?
 
-  Bol zıplamalı, bol fırlatmalı, bol toplu, bol koşuşturmalı basit bir konu uydururdum ben ve kitabım mor olurdu, kızıma uyumadan evvel anlattığım bir masal var, onu yazardım. Oğluşuma da yüksek ihtimal sık sık düşen ve sürekli  koşan bir karakter uydurur onu yazardım. Kendilerinin çizmesini isterdim kitabı, onların çizimleriyle katılımlı bir kitap: )
 
Gururla takdim edildi:)
İki çocuk annesi tarafından.
Ne havalı ne havalı,
Aman da aman:)
 
Not 1 : Yazarken kendimi pek önemli hissettim.
Not 2 : Bızdıklar büyüsün onlarla röportaj yapılsın istedim.
Not 3 : Sobe sobe sobe. Üçlemek için yazılmış bir not olsun: ) 

3 yorum:

  1. Ay bu "tepki" kutucuğu şahaneymiş :)

    Ellerine sağlık iça, pek güzel yazmışsın! Şu kitap önerilerini heyecanla bekliyorum. En çok da Çınar Ağacı olanı, adından dolayı, evet :)

    Bu arada, ne yaratıcısın. Keşke mor kitabını yazsan da biz de alsak!

    Öptüm!

    YanıtlaSil
  2. valla ben bu blog isinden hic anlamıyorum basak sorma, o kutuları da sagolsun sekreter koydu:) o derece cahilim bu konuda dusun yani:)

    sadece metin yazmaya vakit ayırıyorum, tasarım masarım, izleme, uye olma, hak getire. vaktim bile olmuyor onlara:) oyle tahmin ediyorum ki izlemek gerek arkadasları ama bu iş nasıl olur hicbir fikrim yok.

    birde su nurturia logosu, sonra annelerin dunyası logosu, ah anacım ah sıra mı geliyor o islere:( gunler 80 saat olsun kampanyası acalım:)

    ne diyecektim; Yüksek Tansiyonlu Çınar Ağacı buz dağının görünen kısmı, birde devamı var ki amanın diyorum:)

    Bende opuyorum canım arkadasım.

    YanıtlaSil
  3. Ben sana yardımcı olurum, merak etme :)

    Hmm, merak ettim bak iyice, hadi bakalım!

    YanıtlaSil