1 Kasım 2010 Pazartesi

''Değnek Adam'' Korkusu

Kızım iki yaş civarında olmalı,,

Bir heves bir heves almışız Değnek Adam'ı. En güzeli baştan anlatmalıyım, bunlar da tarihe not düşülsün. Şimdi şöyle oluyor; kitapçıma gidiyorum, aslında kitapçımı da burada anlatmalıyım. Çok sevimli bir yer oldu. Çocuk kitaplarına kocaman bir salon ayırdılar. Hatta ortaya okumak için bir iki masa ve sandalye de attılar. Çay da içebiliyorsunuz orada, süper bir yer. Herneyse; orada Değnek Adam'ı gördük, sevdik, dokunduk, beğendik, aldık. Her zamanki gibi hediye paketi yaptırdık, üzerine de not düştük, tarih attık, sonra doğru eve. Kızım bir heyecanlı bir heyecanlı, keza oğluşum da. İlla hemen okuyalım, peki dedik, okuyalım:

- Bak kızım bu Değnek Adam gördün mü gördün mü?

Bizimki çok heyecanlı ve mutlu,

- Döydüm.
- Değnek Adam'ı sopa zannetmiş köpekçik, fırlatıp atmış, gördün mü kızım?
- Böhüüüü, böhüüüü.
- N'oldu kızım?
- Annesi, kapa annnesi, kapa.
- Dur kızım bak şimdi Değnek Adam'ı oyun oynamak için çocuklar nehire atıyorlar şimdi, gördün mü kızım, anlayamadı çocuklar onun Değnek Adam olduğunu ne komik di'mi kızım?

Bizimki korku içinde.

- Böhüüüüü, kapa annesi.
- Ama bak kızım şimdi Değnek Adam'ı çocuk kardan adama kol olarak takacak.
- Böhüüü, kapa kapa.

Anında kapatılır Değnek Adam ve geçen aya kadar çıkartılmaz ortaya. Hatta kitaplığında bile görmesine imkan tanınmaz.

Kitap benim neznimde üç yaş altı çocuklara uygun değil. Zira korku yaratabiliyor anlatılan hikaye. Konusu ne mi?

''Değnek Adam ormanda bir ağaçta karısı Değnek Hanım ve üç değnek çocukla birlikte yaşamaktadır. Bir gün koşmaya ormana çıkar, onu orada bir köpek görür ve ağzına aldığı gibi fırtaltıp atar, çünkü onu bir sopa sanmıştır. (Buradaki bir çizimde köpek ağzına almış Değnek Adam'ı, kızım çok korkmuştu) Ardından çocukların eline geçer Değnek Adam. Bu kez de çocuklar onu fırlattıkları gibi köprüden aşağı nehire atıverirler. Sonra zavallı Değnek Adam'ı bir kuğu alır, yuva yapmak için dal olarak kullanır. Değnek Adam'ın başına gelenler bununla da kalmaz. Bu kez bir kayığın küreğine takılıp, denize taşınır, onu bir baba bulup bayrak direği olarak kullanır kumdan kalesinde. Daha bitmedi başına gelenler, zavallı Değnek Adam bu kez yorgunluktan bitap düşer, üstüne kar yağar, çocuklar onu kardan adama kol olarak takarlar. Son tahlilde başka bir çocuk onu evine odun olarak götütür, şöminenin kenarına koyar, tam yanacakken bacadan Noel Baba gelir ve onu kurtarır, ailesinin yanına götürür. Artık herkes mutludur.'' 

Abla, Değnek Adam'ın başına gelenlerden çok korkmuştu. Onu bir köpeğin ısırması, çocukların fırlatması hiç hoşuna gitmemişti. Sonra bacadan çıkan Noel Baba'ya da bir anlam verememiştik. Dolayısıyla rafa kaldırmıştık iki ay öncesine kadar. Şimdi severek okuyoruz, hatta köpekçiğe söyleniyoruz, ''Ah köpekçik nasıl farketmezsin işte o Değnek Adam'' diyoruz:) Bir tek Noel Baba'nın olduğu çizimi anlatırken zorlanıyorum. Onu da geçiştiriyorum, çok detay vermiyorum.

İş Bankası Yayınlarından çıkmış kitap, Tostorman'ın yazarı Julia Donaldson yazmış ve yine Axel Scheffler resmetmiş. Ciltli ve dayanıklı, eğlenceli kitap katagorisine giriyor evimizde. Şu sıralar abla severek okuyor. 

İçerik ve çizimlere önem vermemin sebebi bu işte. Biz çocuğumuzu eğlendireceğiz derken içerdiği resimler yüzünden korkutmuştuk, zamanla hatası yaparak. Aman diyeyim, baktınız çocuğunuz korkuyor, ortadan kaldırın, büyüyünce tekrar çıkartırsınız. Dikkatli olun kitap seçerken. İlk kötü kitap seçimimiz Değnek Adam olmuştur ne yazık ki. Aynı durum Tostoraman için de geçerli lakin onu uzun uzun detaylamak gerek...

Pek tabi adetimiz olduğu üzere kızımla bitiriyoruz;

- Ah annesi ah annesi söylesene çocuklara o bir kere hiç çanta askısı olur mu, o Değnek Adam, bir karısı ve üç çocuğu var di'mi annesi?

- Di kızım,
- Di benim papatya kızım.

Not 1 : Her yazıya başladığımda diyorumki içimden, kitaplar dışında bir şeyler yaz, olmuyor. Nedense bu blogda hep kitapları yazacakmışım gibi hissediyorum. Tuhaf!

Not 2 : İçten içe bu durumu seviyorum : İtiraf.

Not 3 : Üçlemek için yazılmış bir not : Trilaylaylay lay:)

Foto Not : Bir uyku öncesi, Değnek Adam'ı okurken...

Kızım'a Not : Seni çok seviyorum papatya kızım benim.

Sekreter'e Not : İyi ki değiştirdin temayı, teşekkür ederim canım arkadaşım.

4 yorum:

  1. Değnek Adam, Yiğit'in doğum gününde armağan edildi.Yiğit'in en sevdiği sayfa 'Ben bir direk değilim.ben bir şövalye kılıcı değilim vs vs değilim diye isyan ettiği sayfa:) Anında ezberledi :)

    YanıtlaSil
  2. çok teşekkür ediyorum güzel paylaşımın için ve hemen sipariş listemden çıkarıyorum...
    belki zamanı gelmiştir diye karanlıktan korkan oğluma tubitakın korkuyorum kitabını açmamızla kapamamız bir oldu bizimde. hatta bugün meraklı minik kitabında reklam fotosunu görüp korku kitabını kapat diye haykırdı...
    çok sağol...
    kitap yorumlarını takipteyiz merakla...
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Bence blogun güzel bir misyonu oldu, hadi devam :))

    YanıtlaSil